Op de basis van Kourou in Frans-Guyana is om 14.40 uur Belgische tijd de de IXV, de lichtste telg uit de Europese raketfamilie, gelanceerd. Er is niemand aan boord, maar toch is het de eerste keer dat Europa een ruimteschip lanceert.
De IXV of Intermediate eXperimental Vehicle werd gelanceerd met een drietraps Vega-raket en wordt tot op een hoogte van 340 kilometer gebracht. Daarna zou het tuig op eigen houtje nog tot 430 kilometer hoogte klimmen en in een baan om de Aarde komen.
Anderhalf uur na de lancering zou de IXV terug de dampkring binnendringen en landen in het zuiden van de Stille Oceaan. Het tuig maakt daarbij gebruikt van parachutes en vlotters om de cabine drijvende te houden in het zeewater. Daar zal de IXV dan worden opgepikt door een speciaal schip.
Het gaat dus om een testvlucht zonder bemanning, waarbij zowel de volautomatische besturing als het hitteschild en de landingsprecisie getest worden.
Toch is het een primeur. Het is de eerste keer dat Europa een ruimtecabine lanceert. De IXV heeft wat weg van een kleine "space shuttle" zoals de Verenigde Staten er eerder hadden, maar dan zonder vleugels.
Aan het project is ook een Belgische deelname verbonden. Onder meer satellietbouwer Qinetic (het vroegere Verhaert), maar ook het Waalse Sabca en het Brusselse Von Karman Institute werken mee aan de IXV. (vrt/esa/beelden ESA–S. Corvaja, 2015).
Update : De Europese ruimtecabine IXV is na een geslaagde vlucht van anderhalf uur geland in het zuiden van de Stille Oceaan. Het tuig wordt nu opgevist door een speciaal schip van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.